Η λέξη “αμίλλημα” προέρχεται από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Διασώζεται στην επιγραφή «καθ’ αμιλλήματα πρώτος», καθώς επίσης αναφέρεται κι εντός της φράσης  “άλεκτρ’ άνυμφα γαρ επέβη μιαιφόνων γάμων αμιλλήματα” στον στίχο 494 της «Ηλέκτρας’ του Σοφοκλή. Η σημασία της μπορεί υπό διάφορους τρόπους να γίνει παρομοίως κατανοητή σε όλους τους ανθρώπους στις πολλές και ποικίλες γλώσσες που αναπτύσσουμε και προσδίδουμε βεβαίως μεγαλύτερη αξία στην σημασία της παρά στην καταγωγή της.

Η ρίζα της είναι ασφαλώς η λέξη άμιλλα, που στο πλαίσιο της αγωνιστικής αντιδιαστέλλεται προς τη μάχη άνευ κανονισμών. Εκείνη μπορεί και να την αποφύγει και να την συμπεριλάβει. Η παλαιότερη σημασία της άμιλλας ήταν μάλλον σε σχέση με τη σημερινή, η οποία πλέον διαθέτει πολύ σοβαρή χροιά και μόνον αυτή.

Τα αμιλλήματα ήσαν διάφορα παιγνιώδη αγωνίσματα που στην αρχαιότητα διεξάγονταν κατά τη διάρκεια των γαμήλιων τελετών και αν τα λάβουμε υπόψη μας ίσως να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική αντίληψη και για το τι εστί άμιλλα. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι η αντισφαίριση που είναι εκ των παλαιοτέρων σφαιρίσεων της σύγχρονης εποχής, παιζόταν σε τέτοιου είδους τελετές πολλούς αιώνες αργότερα.

Η κύρια σημασία που εμείς αποδίδουμε στο αμίλλημα, συνδυάζει την «άμιλλα» με την περιπαικτική διάθεση, καθώς εστιάζουμε ως επί το πλείστον στις σφαιρίσεις , ενώ δεν σταματάμε αλλά μάλλον ξεκινάμε από τους πολλούς διακανονισμούς τους, που μας προσφέρονται για “πείραγμα”.