ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Ισχύουν όλοι οι κανονισμοί παιδιάς του handball, καθώς κι επιπροσθέτως οι εξής λίγοι που αναφέρονται αμέσως παρακάτω:

  • Τα γκολποστ υποδιαιρούνται σε δυο ίσα τμήματα, με σαφές σημάδι που τοποθετείται στη μέση του οριζόντιου δοκαριού, ταινία μαύρη, ή ενδιάμεσο κάθετο δοκάρι.
  • Στα δυο ίσα τμήματα των γκολποστ, λογίζονται διαφορετικές αξίες επίτευξης τέρματος, 5π. και 3π. αντίστοιχα, ανάλογα με την εκλογή που έχει προηγουμένως δηλωθεί από τον τερματοφύλακα της κάθε ομάδας.
  • Το παιχνίδι ξεκινάει και διεξάγεται κατά κανόνα με την επίσημη μπάλα του αγωνίσματος, η οποία για τους ερευνητικούς σκοπούς του καινοτόμου παιχνιδιού της εν λόγω διοργάνωσης, εναλλάσσεται εκ περιτροπής με μπάλα με παρεμφερούς μεγέθους και σχήματος μπάλα, την οποία δεν μεταχειρίζεται άλλη αναγνωρισμένη σφαίριση.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Γνωρίζουμε πολλές σφαιρίσεις που επικαλούνται αρχαίες καταβολές, χωρίς ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές πολύ συχνά, όμως πέρα από μια τέτοια λογική, το handball είναι ένα παιχνίδι που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αναπτυχθεί από πολύ παλιά και σε πολλά μέρη της γης, ακόμη και γεωγραφικώς απομονωμένα μεταξύ τους. Αν μη τι άλλο, σε αυτό η μπάλα μεταβιβάζεται με τρόπο που είναι για τους ανθρώπους πολύ φυσικός.

Δεν έχει απαραιτήτως μεγάλη σημασία πως ονομαζόταν, καθώς μπορεί για παράδειγμα μια εκδοχή του μπορεί να λεγόταν hazena στις περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, αλλού να ονομαζόταν κάπως αλλιώς και να παιζόταν λόγου χάριν με λίγο διαφορετική μπάλα.

Σήμερα πλέον διακυβερνάται από την εθνική ομοσπονδία κάθε κράτους όπου διεξάγεται, καθώς βέβαια κι από τη διεθνή ομοσπονδία του, εφόσον είναι ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο ολυμπιακό αγώνισμα, το οποίο μάλιστα έχει πολλά περιθώρια μεγάλης περαιτέρω ανάπτυξης, που ασφαλώς και περνάει μέσα από αυτές τις ομοσπονδίες.

Το handball μπορεί να θεωρηθεί πολύ αναπτυγμένο σε σχέση με πολλά αγωνίσματα, μα ενδέχεται συγχρόνως να έχει τις ίδιες, ή περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης σε σχέση με εκείνα. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνει κι ακόμα πιο συναρπαστικό, καθώς πρόκειται για ένα ήδη εξαίρετο αγώνισμα που διαθέτει πάρα πολλά πειστήρια για μια τόσο προφανή διαπίστωση.

Αυτό που ισχυριζόμαστε επί του παρόντος, είναι ότι καθώς εξελίσσεται το handball, με τα άλλα αγωνίσματα μαζί και ξέχωρα, έχει σπουδαίες προοπτικές για τις οποίες μπορεί να καταθέσει τη γνώμη του κάθε πραγματικά ενδιαφερόμενος, μεταξύ των οποίων βεβαίως συμπεριλαμβάνονται εύλογα και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα.

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να επισημάνουμε ότι υπάρχουν επίσης πολύ περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης ως προς τον γυναικείο πληθυσμό κι ότι θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε τρόπους μιας πιο δίκαιης ανάπτυξης, που δεν θα ήταν εις βάρος των ανδρών κι εν προκειμένω θα ήταν και πολύ πιο αποτελεσματική κι ασφαλώς βιώσιμη.

Πέρα από το πανελλήνιο φοιτητικό πρωτάθλημα, αυτό που προτείνεται ως καινοτόμο παιχνίδι στο δεύτερο σκέλος της διοργάνωσης katatopia festival, δεν σχετίζεται με τον καθαυτό τρόπο του παιχνιδιού. Δεν υπεισερχόμαστε εκεί, μα στο scoring system.

Γι αυτό και την πρότασή μας μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ως προς το handball καινοτομία ή μη. Δεν θα έβλαπτε βέβαια να λάβει για παράδειγμα υπόψη του ότι scoring system μα και γκολποστ ως εκείνα του handball, έχει και το waterpolo, το hockey, το δημοφιλέστατο ποδόσφαιρο και πολλά ακόμη.  

Κατά τη διεξαγωγή του καινοτόμου παιχνιδιού, βάσει των λίγων επιπρόσθετων κανονισμών της, κάποιοι παίκτες επιτιθέμενοι είτε αμυνόμενοι, ενδέχεται να ενεργούν όπως θα ενεργούσαν συνήθως, ενώ άλλοι ενδέχεται να ενδιαφέρονται περισσότερο, ή λιγότερο για τις διαφορετικές αξίες επίτευξης τέρματος.Πιο απλά, μπορεί ένας επιθετικός να θέλει να βάλει γκολ - μάλιστα αυτό που του δίνει περισσότερους πόντους, όμως συγχρόνως αυτό μπορεί να το αντιλαμβάνεται κι ένας αμυντικός, ώστε το τι θα γίνει εντέλει, να παρουσιάζει επιπρόσθετο ενδιαφέρον.  

Την επίδραση των διαφορετικών αξιών επίτευξης τέρματος, θα την παρακολουθήσουμε και σε σχέση με την μπάλα. Με άλλα λόγια, η επίσημη μπάλα του αγωνίσματος ενδέχεται να αφήνει ανεπηρέαστη την αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών, να τους αποτρέπει, ή  να τους προτρέπει στην επιδίωξη διαφορετικών αξιών επίτευξης τέρματος, σε σχέση με κάποια άλλη όχι γνωστή μπάλα, που θα είναι κοινή γι όλους και δεν θα είναι «οικεία» σε κανέναν.

Νομίζουμε ότι όλοι οι παίκτες μπορούν να εκδηλώσουν μια ιδιαίτερη αγωνιστική συμπεριφορά, μα ειδικότερα έχουμε να κάνουμε με επιστήμονες του μέλλοντος και βεβαίως τους έχουμε ήδη σε μεγάλη υπόληψη, όπως τους αξίζει.

 Προτρέπουμε το πέρασμα από την αμφιθυμία των φάσεων επιπόλαιας απόρριψης κι επιπόλαιου ενθουσιασμού, που είναι αναμενόμενο να δοκιμάσουν ορισμένοι, να αναλογιστούν ότι είναι φοιτητές και συνάμα παίκτες, να λάβουν υπόψη τους όσα περισσότερα μπορούν ώστε να απολαύσουν το παιχνίδι.

 

 

Google Translate Widget by Infofru

Author Site Reviewresults